Home > kursus teknisi handphone > Mengupas Teknologi System Ponsel 3G

Mengupas Teknologi System Ponsel 3G


3G adalah singkatan untuk Third-Generation atau Generasi Ketiga teknologi tephone genggam. 3G berupaya menghantar data suara dan data bukan suara (seperti membaca e-mail, download aplikasi, dan pesanan video ( video messaging ).

Standard 3G
Dalam Teknologi 3G sepatutnya merupakan satu standard dunia, tetapi telah berpecah kepada tiga.

UMTS (W-CDMA)

UMTS ( Universal Mobile Telephone System ) atau Sistem Telefon Bimbit Universal berasal daripada teknologi W- CDMA dan merupakan jawapan kepada negara yang lebih menggunakan GSM. Sistem ini berpusat di Eropah. UMTS diurus oleh 3GPP, organisasi yang turut menguruskan GSM, GPRS, dan EDGE.

CDMA2000

CDMA2000 adalah lanjutan kepada 2G CDMA standard IS-95. CDMA2000 berfungsi di luar zon GSM di Amerika Serikat, Jepang dan Korea. CDMA2000 diuruskan oleh 3GPP2, satu syarikat berasingan dengan 3GPP.

TD-SCDMA

TD-SCDMA ialah standard 3G terbaru yang dibangunkan dengan kerjasama Siemens bersama syarikat China, Datung. Kedua dua syarikat ini akan melancarkan sistem ini pada tahun 2005.

3G dan Spekulasi teknologi

Lesen 3G dan spektrum radio dilelong di Eropah pada 1990an. Percaya untuk teknologi baru ini, syarikat syarikat telekomunikasi Eropah membelanjakan lebih €109 bilion untuk lesen, dan lebih kurang €200 bilion lagi untuk peralatan dan pemasaran.

Apabila teknologi 3G gagal mendapatkan keuntungan, pelabur-pelabur dibebani dengan lesen yang tidak berharga dan hutang yang berlambak. Banyak syarikat menganggap 3G sebagai satu kegagalan, dan sesetengah cuba berbincang dengan kerajaan berkenaan perlesenan tersebut.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: